Ce delicatese îți oferă Cehia

Prima pagină » Articole » Ce delicatese îți oferă Cehia

Bucătăria cehă nu este tocmai dietetică, iar localnicii pun accent pe savoare și gust, mai puțin pe valoarea calorică. Acesta este un popor care iubește carnea de porc sau vită, bogată în sosuri care mai de care mai apetisante si frumos decorate cu o garnitură gustoasă. 

Pentru primul fel de mâncare, supele (polevka) sunt preferatele turiștilor. Cele mai populare supe conțin multă ceapă, cum ar fi Cibulacka sau supa de usturoi (Cesnekova polevka). De sărbători, însă, supele devin și ele delicatese festive, cea mai consumată fiind cea de pește, mai exact de crap, numită Rybi polevka sau supa de gulaș, care seamănă mai mult cu o cremă și se servește cu pâine neagră.

 foto: study-prague-fs.ciee.org

Încearcă și Svickova, un soi de carne de vită marinata, o altă mâncare tradițională extrem de populară în Cehia. Ai ocazia de încerca ceva cu totul ieșit din comun, prin îmbinarea ciudată, dar foarte reușită de carne cu sos abundent și… frișcă. Iar dacă alegi și o garnitură clasică de găluște, vei avea parte de o masă copioasă care nu te va dezamăgi.

 Foto: tuktuk.ro

Fiind carnivori înrăiți, paletele de carne pe care le folosesc în preparatele tradiționale sunt variate. Puiul, raţa, curcanul, peştele, iepurele şi carnea de miel se regăsesc frecvent în meniurile lor. Dacă nu ai totuși poftă de carne, poți comanda o porție de Smazeny Syr – un soi de brânză prăjită care se îmbină de minune cu o garnitură de cartofi copți.

Găluștele – cartofii prăjiți ai cehilor

Dacă, de obicei, cartofii prăjiți sunt garnitura preferată a românilor, în Cehia lucrurile stau puțin altfel. Aici, cea mai întâlnită garnitură este cea de găluște, preparatul tradițional ceh din grâu sau făină de cartofi, făcute sub formă de role și fierte în apă. Se servesc feliate și încă fierbinți. Alte garnituri sunt cele de orez sau cartofi.

După o asemenea masă, tot ceea ce lipsește este un desert pe măsură, iar în Cehia ai câteva opțiuni delicioase, iar celebrele găluște și-au făcut loc și în meniurile deserturilor. Spre exemplu, poți comanda găluște de fructe (Ovocne Knedliky) sau una din numeroasele prăjituri cehe (Kolac) umplute cu orice fructe sau gemuri îți dorește inima. Nu uita de clătitele (Palacinky) umplute cu înghețată, gem sau fructe și îmbrăcate într-o elegantă haină de frișcă, zahăr și migdale, desertul după care tânjește orice turist.

 Foto: chillipub.sk

Oferta Christian Tour

Pleacă într-un circuit de 5 zile Cehia – Germania, la prețuri începând de la 195 de euro/pers. Beneficiezi de transport cu avionul, 4 cazări cu mic dejun la hoteluri de 3 sau 4 stele, ghid însoțitor din partea agenției și asistență turistică.

 De Teodora Lozan