Castelul Stirling, romantismul și istoria Scoției

Prima pagină » Articole » Castelul Stirling, romantismul și istoria Scoției

Castelele scoțiene îți fură privirile în primul rând prin aerul lor romantic și aspectul regal impunător, specific arhitecturii unor vremuri demult apuse. Castelul Stirling, una dintre cele mai populare atracții din Scoția, este un exemplu superb al arhitecturii renascentiste a cărei construcție datează din jurul anilor 1540. Până în prezent, castelul este considerat cel mai frumos exemplar arhitectural al acelor timpuri din Europa.

Situat la 76 de metri deasupra unui vulcan inactiv, Stirling deținea poziționarea ideală pentru strategiile militare din perioada Războaielor pentru Independență din secolele XII și XIV, fiind și reședința preferată celor mai mulți membrii ai monarhiei Stuart. Castelul a avut o importanță semnificativă și pentru Regina Maria a Scoției, care și-a petrecut copilăria aici și a fost încoronată în Capela Regală, în 1543.

Palatul Stirling este ca o poartă spre trecut, oferind vizitatorilor ocazia de a pătrunde în lumea plină de opulență ale regalităților anilor 1500. Clădirea cu trei etaje are o fațată decorată cu ornamente cochete și ferestre înalte și nișse ce conțin figurine renascentiste cu aspect ciudat. Printre cele mai frumoase încăperi se numără, desigur, Camera Regelui, care conținea peste 100 de plăci din stejar înscrestate cu modele elegante. Cu toate că multe dintre aceste plăci au fost distruse sau pierdute de-a lungul timpului, cele câteva care au supraviețuit ne oferă indicii asupra modelului inițial superb. În 2011 a fost finalizată reconstrcția apartamentelor Regelui și Reginei, ticsite cu decorațiuni renascentiste bogate. Nu ratați nici Palatul lui James al V-lea sau Capela Regală a lui James al VI-lea.

Oferta Christian Tour
Descoperă frumusețile din Regatul Unit al Mării Britanii în circuitul cultural Anglia – Scoția – Irlanda din 2013, la prețuri începând de la 855 €/persoană. Pachetul include transport cu autocar climatizat, clasificare 2 – 4 stele, excepție zilele 6 şi 13 (contra cost cu transport public), o cazare pe ferry Anglia – Olanda, cabine de 4 persoane, 17 cazări cu mic dejun în hoteluri de 2 – 4 stele și ghid însoțitor din partea agenției pe traseu. Detalii aici.