Bazilica Santa Maria del Fiore

Prima pagină » Articole » Bazilica Santa Maria del Fiore

Simbolul Florenței, construcția catedralei a început în anul 1296, în stilul gotic, și a fost finalizată abia în 1436, fiind o capodoperă a ambițiilor și viziunilor mărețe. Bazilica este una dintre cele mai mari catedrale ale Italiei, iar domul său rămâne cel mai amplu dom din cărămidă al zilelor noastre.

Exteriorul catedralei este placat cu panouri de marmură policrome, nuanțate în verde, roșu și alb, iar în interiorul său poți pătrunde prin una dintre cele două uși, canonici și mandorla, pe care vei observa superbele lucrări ale lui Nanni di Banco Donatello și Jacopo della Quercia.

Santa Maria del Fiore sau Sfânta Maria a Florii și căpătat denumirea de la simbolul Florenței, crinul. În 1296, când a început construcția sa, arhitectul Arnolfo di Cambio a proiectat-o pentru a fi cea mai mare biserică romano-catolică din lume, iar înălțarea sa a luat naștere pe ruinele unei biserici mai vechi, Santa Reparata.

Importanța sa a crescut în 1330 când au fost descoperite moaștele Sfântului Zanobius sub vechea Santa Reparata.

Domul din Santa Maria

Unul dintre cele mai semnificateive realizări arhitecturale din întreaga perioadă renascentistă a fost cu siguranță construcția domului de deasupra catedralei Florenței, sub îndrumarea atentă a lui Filippo Brunelleschi. Lucrările au început în 1420 și au luat sfârșit în 1436.

Întocmai această construcție marchează începutul perioadei renascentiste și oferă conceptului de arhitectură o latură artistică, asigurându-i un loc în sistemul cultural.

Domul a fost construit fără a avea o structură de sprijin din lemn sau fier, motiv pentru care Brunelleschi s-a folosit de mașini inovatoare și idei unice, aclamate de celebrul Leonardo da Vinci.

Întreaga structură este de-a dreptul impozantă, ridicându-se la o înălțime de 54 de metri deasupra solului, iar distanța dintre cele două margini opuse ale bazei octagonale este de aproximativ 35 de metri. În construcția sa au fost folosite peste patru milioane de cărămizi iar greutatea totală a întregului dom a fost estimată la 37 000 de tone.

Oferta Christian Tour

Vizitează superba catedrală Santa Maria del Fiore, inclusă în circuitul Italia Clasică. Pachetul oferit de Christian Tour include transport cu autocarul, 9 cazări cu mic dejun în hoteluri de 2-4 stele și ghid turistic din partea agenției, la prețuri începând de la 435 €/persoană. Detalii aici.

De Teodora Lozan